Ciasto według przepisu siostry Anastazji z książki ,,100 nowych ciast". Jeśli ktoś lubi przekładańce, raczej nie będzie zawiedziony. Kwaskowatość powideł i warstwy jabłkowej doskonale równoważy słodycz masy orzechowej, a blaty sernikowe przydają ciastu wykwintności. Zgodnie ze swoją nazwą jest to przepis stworzony z myślą o szczególnych okazjach, bo trzeba się sporo napracować. Przygotowania najlepiej zacząć dzień wcześniej od upieczenia biszkoptu i serników.
Przepis, jak wszystkie w książce siostry Anastazji, przewiduje dużą blachę, ok. 23 na 38 cm.
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)
Piekarnik rozgrzać do 160*C.
W misce ubić białka na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. W pianę wmieszać delikatnie po jednym żółtku, a na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Papierem do pieczenia wyłożyć wyłącznie spód blachy, boków nie smarować niczym. Ciasto przełożyć na blachę i piec ok 30 min, do tzw. suchego patyczka. Zostawić w uchylonym piekarniku do zupełnego wystudzenia. Następnie przeciąć w poprzek na dwa równej grubości blaty.
Sernik:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
40 dkg cukru pudru
1,5 torebki budyniu śmietankowego z cukrem
10 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dkg margaryny lub masła
Piekarnik nagrzać do 180*C.
Margarynę utrzeć z cukrem na pianę, dodając po jednym żółtku, następnie dodać ser zmieszany z budyniem i proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka. Masę serową podzielić na dwie części i upiec 2 jednakowej wielkości serniki (ważne, żeby były również tej samej wielkości co biszkopt ;). Trwa to ok. 45 minut do godziny' dobrze w połowie pieczenia zamienić kolejność blach w piekarniku.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 łyżka masła
1 galaretka czerwona
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać i dodać jabłka. Lekko prażyć na wolnym ogniu. Pod koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę prażyć.
Masa orzechowa:
25 dkg orzechów mielonych
1 szklanka mleka
2 jaja
20-25 dkg cukru pudru
1,5 kostki masła
Mleko zagotować, a następnie zalać nim orzechy i odstawić do ostygnięcia. Na parze ubić jaja z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce masło ubić mikserem na pianę i stopniowo dodawać po łyżce ostudzoną masę jajeczną, a na końcu orzechy. Do smaku można dodać trochę spirytusu (ja dodałam łyżkę, ale można więcej).
Dodatki:
słoik powideł śliwkowych
polewa czekoladowa
Przełożenie ciasta:
Na spód blachy położyć jeden z serników; posmarować go połową słoika powideł, a następnie rozłożyć połowę masy orzechowej. Położyć jeden z blatów biszkoptowych i posmarować go zupełnie wystudzoną, tężejącą masą jabłkową, przykryć drugim biszkoptem, na który wyłożyć drugą połowę masy orzechowej. Drugi blat sernikowy posmarować resztą powideł śliwkowych i ułożyć na cieście tak by powidła zwrócone były do masy orzechowej. Wierzch posmarować roztopioną polewą czekoladową.
W skrócie:
Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz