sobota, 11 sierpnia 2012

Ciasto ucierane z jabłkami

Wypróbowałam już bardzo wiele przepisów na ciasta ucierane, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Ciasto można piec z dowolnymi owocami, choć moim zdaniem idealnie pasują owoce późnego lata, takie jak papierówki, brzoskwinie, morele czy śliwki. Do truskawek wybrałabym coś słodszego, jogurtowego albo z dodatkiem kremówki. Dlatego u mnie sezon na ten wypiek zaczyna się właśnie teraz, po sianokosach ;) 


Składniki:

200g mąki tortowej
100g mąki ziemniaczanej
200g cukru
200g masła
5 jajek
cukier waniliowy
1/2 proszku do pieczenia
ok. 1 kg owoców (u mnie jabłka i kilka śliwek)* 

Dużą blachę natłuścić i wysypać kaszą manną. Piekarnik rozgrzać do 180*C.Masło utrzeć z cukrami na pianę, dodawać po 1 żółtku i nadal ucierać. Dodać mąki przesiane z proszkiem i wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i dość gęste.Białka ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać do ciasta. Całość przełożyć do natłuszczonej formy, wyrównać i obłożyć oczyszczonymi i rozdrobnionymi owocami, które należy lekko wbić w ciasto.Piec około godziny, do suchego patyczka.* ja tym razem wybrałam nieco za małą blachę, przez co ciasto wyszło wysokie, a z połowy przygotowanych owoców, które się na nim nie zmieściły, musiałam ugotować kompot. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz